Десетки тонове българско оръжие са били  изнесени за Украйна през

...
Десетки тонове българско оръжие са били  изнесени за Украйна през
Коментари Харесай

България с рекорден износ на оръжия, горива и ток през 2022 г.

Десетки тонове българско оръжие са били  изнесени за Украйна през Полша и Чехия през 2021 и 2020 година, демонстрира информация в базата-данни за вноса на оръжие в Украйна.

Рекордни количества оръжия, горива и ток е продала България на външните пазари през първото полугодие на годината. Това е станало за сметка на тройното повишаване на импортираните петрол газ и въглища от Русия. Това излиза наяве от показания разбор на Българската стопанска камара (БСК) за износа и вноса през първото полугодие на 2022 година предизвикан от забележителния растеж.  

Анализът на БСК преглежда до каква степен тези растежи се дължат на повишено произвеждане и количествен напредък и до каква степен на ценови фактори, уточни Веселин Илиев - основен шеф " Външноикономическо съдействие " в БСК.

Водещи артикули в износа ни, като електроника, машиностроене, оптика, не могат да бъдат сравнявани единствено на база данни от статистиката - стойност и количество, най-често - килограми, и по тази причина не вземат участие в сравненията.

" Ръстът на цените на множеството артикули, изключително при суровините, е толкоз огромен, че прави невероятно да се изготвят потребни заключения и прогнози по отношение на износа и вноса, както от позиция на възкръсване на производството, по този начин и като растеж в потреблението ", разясни Веселин Илиев.

Източник на данните е Световната комерсиална организация (International Trade Centre - ITC) в Женева, където се обработват данни от 233 страни с друга степен на пълнота. Една от аргументите да се употребява този източник е нуждата от параленост с износа и вноса на другите страни, по тази причина стойностите са в щатски $, изясни Веселин Илиев.

Продажба на оръжие за над 1.3 милиарда $

Анализът не преглежда износът на артикули със особено предопределение, които се крият зад код 999999, тъй като описанието им не дава точна визия защо става дума. Обикновено зад този код се крие продажбата на разнообразни типове оръжия и системи за защита.

За първото полугодие страната ни е изнесла оръжия за над 1 милиард и 334 милиона $. За съпоставяне година по-рано - за 667 милиона $, а през първото полугодие на 2020 година – за 513 милиона $. На процедура страната ни е продала за половин година оръжия и муниции, които нормално е продавала за цяла година през най-силните си години.

Износът по глава 93 е единствено в направление " Специални категории " и единствено на позиция 9307 - Саби, мечове,щикове, копия и други хладни оръжия, техните елементи и ножници, възлиза на 250 милиона $, като 90% от тях са изнесени за Полша. България е най-големият снабдител за Полша по тази позиция, следвана от Съединени американски щати и Англия, демонстрират данните на ITC.

 
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР